Bouwstart transformatorstation Windplan Groen

1 juni 2021

Op vrijdag 28 mei werd officieel de bouwstart gevierd van Windplan Groen nabij het Olsterpad in Dronten. Op deze locatie worden een onderstation en een transformatorstation gebouwd waarop straks 90 windturbines worden aangesloten.

Acht aangesloten windparken van Windplan Groen delen straks één aansluiting van 500 MW en hebben daarnaast gezamenlijk een privaat net (een Gesloten Distributie Systeem, GDS) opgericht. Dat GDS wordt aangesloten op het landelijk netwerk via het onderstation van Liander/TenneT.

Betonbouw door Koninklijke Sjouke Dijkstra
De bouw van het onderstation (Liander/TenneT) en een transformatorstation van Windkoepel Groen vormen de inleiding tot realisatie van Windplan Groen. Het hoogspanningsstation wordt in opdracht van Liander en TenneT gerealiseerd. De bouw van het transformatorstation wordt uitgevoerd door Hitachi Energy. Koninklijke Sjouke Dijkstra verzorgt hiervoor de betonbouw en de terreininrichting. Eerder dit jaar legde Koninklijke Sjouke Dijkstra ook al de toegangsweg in betonverharding aan in samenwerking met Ad Nooren. De engineering hiervoor is verricht door MUG Ingenieursbureau. Het ontwerp kent twee transformatoren van ieder 250 MW. De in totaal ruim veertig kilometer ondergrondse kabels naar de windparken worden aangelegd vanaf augustus 2021.

De bouwstart werd onder anderen bijgewoond door Casper Huiberts (TenneT), regiolead Mark Jurjus (Liander), Wim Luijkx (voorzitter Windplan Groen) en wethouder Roelof Siepel (gemeente Dronten). Naast afgevaardigden van de windparken en omwonenden waren projectmedewerkers van Hitachi Energy, Van Gelder, Koninklijke Sjouke Dijkstra, Alsema, Qirion, Energy Solutions en Ventolines aanwezig.

Certificering