Infra, Betonbouw, Energie

Bouw transformatorstation Windplan Groen

In opdracht van Hitachi Energy bouwt Koninklijke Sjouke Dijkstra het transformatorstation voor Windplan Groen bij Dronten. Het transformatorstation vormt de schakel tussen 90 windturbines en het hoogspanningsnet en bestaat uit een betonnen constructie met daarin twee transformatoren van elk 250 MW.

Foto's: Windbase (www.windbase.eu) en Koninklijke Sjouke Dijkstra

Acht aangesloten windparken van Windplan Groen delen straks één aansluiting van 500 MW en hebben daarnaast gezamenlijk een privaat net (een Gesloten Distributie Systeem, GDS) opgericht. Dat GDS wordt aangesloten op het landelijk netwerk via het onderstation van Liander/TenneT. Naar verwachting kunnen de 90 windturbines samen circa 1,9 miljard kWh per jaar opwekken.

Bouw transformatorstation
Op de locatie aan het Olsterpad bij Dronten worden daarom twee stations gebouwd op korte afstand van elkaar: het hoogspanningsstation van Liander en het transformatorstation van het GDS, dat in opdracht van Windkoepel Groen wordt gebouwd. De bouw van het transformatorstation wordt uitgevoerd door Hitachi Energy en Koninklijke Sjouke Dijkstra verzorgt hiervoor de betonbouw en de terreininrichting.

Betonnen toegangsweg
Eerder dit jaar legde Koninklijke Sjouke Dijkstra ook al de toegangsweg in betonverharding aan in samenwerking met Ad Nooren. De engineering hiervoor is verricht door MUG Ingenieursbureau.

Meer informatie over het project is te vinden op de website van Windplan Groen.

Terug naar overzicht
  • Opdrachtgever: Hitachi Energy
  • Plaats: Dronten

Certificering