In Glimmen hebben we de Eikenweg gereconstrueerd. De weg, die zijn naam dankt aan de historische eikenbomen, gaat gebukt onder een bekend fenomeen: opdrukkende wortels. Omdat er geen ruimte is voor de groeiende wortels wordt de wegverharding naar verloop van tijd omhoog gedrukt en raakt daardoor beschadigd. De omgeving en de gemeente Groningen willen de bomen behouden, maar zoeken ook naar een oplossing om dit probleem in de toekomst te voorkomen.
Behoud van boomwortels
Omdat de bomen dicht naast de weg staan, zit een groot deel van het wortelstelsel onder de weg. Om deze wortels zoveel mogelijk te behouden is de grond niet weggegraven maar weggezogen onder begeleiding van boomspecialisten. Hiermee is een groot deel van het wortelstelsel in tact gebleven.
Twee soorten substraat als test
Om nieuwe wortels ruimte te geven om te groeien zijn twee verschillende soorten substraat aangebracht. Substraat is een combinatie van voedingstoffen en steenslag. De helft van de straat is voorzien van Heicom Eco substraat en de andere helft van BVB Urban substraat. Beide mengsels laten ruimte voor voeding en lucht voor wortelstelsels, maar bieden voldoende draagkracht om de wegconstructie erop aan te brengen. De Gemeente Groningen monitort de komende jaren hoe beide mengsels zich gedragen. Deze informatie is vervolgens bruikbaar voor toepassing bij andere wegvakken die met opdrukkende wortels te maken hebben. Daarnaast zijn er nieuwe hemelwaterafvoeren aangebracht inclusief een beluchtingsstelsel voor de wortels.
Nieuw asfaltmengsel
De deklaag van het asfalt is uitgevoerd met GemGroReflection. Dit is een nieuw asfaltmengsel dat is ontwikkeld door de gemeente Groningen. Het mengsel kent een aantal bijzondere eigenschappen. Het is een lichtere asfaltsoort dan het normaal gebruikte zwarte asfalt. Naarmate het verkeer eroverheen rijdt en de rijloper slijt, worden er witte stenen zichtbaar. Hierdoor wordt het asfalt op een zomerse dag veel minder heet en straalt het 's nachts minder warmte af. Ook is het wegdek 's nachts beter zichtbaar waarmee er minder straatverlichting nodig is. Daarnaast gaat GemGroReflection veel langer mee, is het recyclebaar en kan het geproduceerd worden op een lagere temperatuur. Een win-win-mengsel dus.
Het eindresultaat mag er zijn. De gehele uitstraling van de Eikenweg is enorm verbeterd en ook de groeimogelijkheden voor de eikenbomen zijn weer optimaal gemaakt.
Dit relatief korte wegvak zit vol met innovatie om het probleem van opdrukkende wortels tegen te gaan. In de uitvoering liepen we tegen allerlei praktische zaken aan die slim en doeltreffend zijn opgelost. Bijvoorbeeld de aanleg van een inspectieput voor tussentijdse controles. We zijn blij met het resultaat, maar ook heel benieuwd naar de effecten van alle verschillende ingrepen samen!