Werken bij

5 Miljoenste ton asfalt geproduceerd bij APW

Een mijlpaal: op 2 juli 2018 is bij Asfalt Productie Westerbroek (APW) de 5 miljoenste ton asfalt geproduceerd en geladen op een vrachtwagen van Roelofs. Alle vier de aandeelhouders – Koninklijke Oosterhof Holman, Roelofs, KWS en Koninklijke Sjouke Dijkstra waren hierbij vertegenwoordigd. Gezamenlijk werd stilgestaan bij de geschiedenis van de asfaltcentrale, en onder het genot van een kop koffie met taart volgden de anekdotes elkaar in rap tempo op.

In de jaren ’60 was er verdeeld over Nederland een groot aantal kleine asfaltcentrales en -molens. Dit veranderde in de jaren ’70, toen er een conglomeratie van asfaltcentrales ontstond waardoor  Nederland nog ‘slechts’ 144 centrales rijk was. Toen in de jaren ’90 de wetgeving veranderde en er strenger gecontroleerd werd op onder andere de emissie, bundelden kleine centrales hun krachten om hoge investeringen in aanpassingen aan de kleine centrales te voorkomen. De bouw van APW was een feit en in juni 1999 werd de centrale geopend. Rond de eeuwwisseling bestonden er nog maar 43 asfaltcentrales in Nederland waarvan 3 in Noord-Nederland (Heerenveen, Kootstertille en Westerbroek). Door de jaren heen produceerde APW 162.000 tot 478.000 ton per jaar, dit alles geheel afhankelijk van de economische situatie en lopende projecten.

Vandaag de dag

APW produceert vandaag de dag gemiddeld ruim 260.000 ton asfalt per jaar, bestaande uit 120 tot 130 verschillende producten aan onderlagen, tussenlagen en bovenlagen. “We zien nu de trend van rood asfalt” aldus Ronald Bubberman, sinds een jaar werkzaam als bedrijfsleider APW. Vanuit zijn kantoor kijk je uit over het prachtige natuurgebied waar het terrein aan grenst. Bubberman is verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van het 13-ledige team. Hij houdt zich onder andere bezig met voorraadbeheer, de planning en de rapportage. Met grote regelmaat voert hij overleg met de asfaltcoördinatoren van de aandeelhouders, om de productie, de veiligheid en het personeel te waarborgen.

Circulaire economie

Vol trots spreekt hij over het initiatief ‘molen 3.0’, een plan om over twee jaar de installatie te vernieuwen met zoveel mogelijk hergebruik van bestaande onderdelen (in het kader van de circulaire economie). Ook vertelt hij dat er actief gewerkt wordt aan, en door de aandeelhouders geïnvesteerd in, productinnovatie. “Laatst hebben we asfalt gedraaid met wc-papier erin verwerkt, en ook lijnzaadolie kunnen we toevoegen aan het mengsel. Op die manier kunnen we niet alleen het asfalt versterken, maar hoeven we minder hard te stoken, 135 graden Celsius in plaats van de gebruikelijke 170 graden Celsius.” Bubberman is zichtbaar trots op zijn team, bestaande uit mengers en wegers, onderhoudspersoneel, laboratoriumpersoneel, iemand op de laadschop en de administratie. En terecht, want op een 8 hectare groot terrein en met een productie van tonnen asfalt loopt APW als een geoliede machine. Op naar de volgende 5 miljoen ton!

APW 5 miljoenste ton asfalt

Bekijk alle berichten

Wij weten de weg

Koninklijke Sjouke Dijkstra bestaat al meer dan 130 jaar. Het motto van oprichter Sieger Dijkstra houdt ons nog altijd scherp: ‘Waar we eens zijn geweest, moeten we altijd terug kunnen komen.’ We hechten veel waarde aan een goede relatie met onze opdrachtgevers. Dus hanteren we strenge kwaliteitsnormen, bedenken we hoogwaardige oplossingen en opereren we altijd zo proactief mogelijk. Door onze kennis en ervaring maximaal in te zetten, leveren we een belangrijke meerwaarde aan het succes van projecten van onze opdrachtgevers. Deze meerwaarde zoeken wij ook in de samenwerking met partners. Door innovatie vooruit. Wij weten de weg.

Participaties

Asfalt Kennis Centrum

Het Asfalt Kennis Centrum (AKC) is opgericht door MKB infrabedrijven uit de sector asfaltwegenbouw. Het AKC wordt gevormd door twaalf bedrijven met eigen asfaltproductielocaties verspreid over heel Nederland. Het doel van de organisatie is kennis toegankelijk te maken voor de leden. Grote aannemers hebben eigen researchmogelijkheden die kleinere bedrijven missen. Het Asfalt Kennis Centrum zorgt ervoor dat kennis gedeeld kan worden én dat ook de kleinere bedrijven meer mogelijkheden hebben tot het uitvoeren van onderzoek.

Asfalt Kennis Centrum
Akroh Slijtlagen: Secret agency tegen veroudering asfalt

Akroh is een uniek en ambitieus zelfstandig bedrijf in het realiseren van optimale slijtlaagconstructies. Jaarlijks voorziet Akroh meer dan een miljoen m2 asfalt van slijtlagen. Op het gebied van performanceslijtlagen zijn grote stappen gezet. Deze slijtlagen worden ingezet om veroudering van asfalt tegen te gaan en deze te verduurzamen. De grote drijfveer achter het bedrijf Akroh is dan ook het begrip duurzaamheid. Mensen op een andere manier laten nadenken over problemen en mogelijkheden in het asfaltonderhoud. Zo pakt Akroh innovatief slijtlagen aan.

Akroh Slijtlagen: Secret agency tegen veroudering asfalt
Asfalt Productie Westerbroek

Koninklijke Sjouke Dijkstra deelt de asfaltproductielocatie in Westerbroek met collega-aannemers en produceert op deze wijze zelf het asfalt waarmee wordt gewerkt. Er kunnen verschillende soorten asfalt worden geproduceerd door variatie in de samenstelling voor onder andere de toepassing op wegen, bedrijventerreinen, recreatieterreinen en fiets- en wandelpaden.

Asfalt Productie Westerbroek

Certificering

Participaties

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws. Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief.

Koninklijke Sjouke Dijkstra realiseert projecten in grond-, weg- en waterbouw. Wij werken volgens de nieuwste inzichten en zoeken voortdurend naar hoogwaardige oplossingen voor complexe vraagstukken, zodat we onze opdrachtgevers serieus kunnen ontzorgen en met onze specifieke kennis het verschil kunnen maken.

Vestiging Leek

Zernikelaan 8, 9351 VA LEEK
Postbus 136, 9350 AC LEEK
T. 0594 55 24 00
E. info@sjoukedijkstra.nl

Contact
Coen Mulder

Coen Mulder

Hoofduitvoerder Asfalt